Sion

Sion

> tweede-wereldoorlog > radio-en-tv-reportages

Radio en TV reportages
Category=Radio en TV reportages RSS feed
Televisie programma's en reportages betreffende de Tweede Wereldoorlog.
Vorige 10 Volgende 10
11 De band tussen Juliana en Eleanor Roosev (nl) [Edit]Radio en TV reportages
Niet zozeer Greet Hofmans, maar de Amerikaanse presidentsvrouw Eleanor Roosevelt heeft grote invloed gehad op de vorige week overleden prinses Juliana. Netwerk spreekt met K. van Minnen, directeur van het Roosevelt Studie Centrum en Amerika-kenner W. Post over de bijzondere band tussen de twee vrouwen.
12 De Duitse Dag van de Bevrijding (nl) [Edit]Radio en TV reportages
Duitsland viert vandaag de Dag van de Bevrijding. Het is precies zestig jaar geleden dat de Bondsrepubliek is bevrijd van het nationaal-socialisme onder Hitler. Uitgerekend op deze dag hield extreem-rechts een grote betoging in Berlijn; tegenstanders organiseerden een tegendemonstratie.
13 De filmende Wehrmacht-officier (nl) [Edit]Radio en TV reportages
Zestig jaar lang lag het op een zolderkamer: uniek filmmateriaal van een Duitse Wehrmacht-officier die gestationeerd was in Eindhoven. Hij maakte in de periode 1941-1943 opnamen in zwart–wit én in kleur. Kleurenfilms van bezet Nederland zijn uiterst zeldzaam. Volgens het NIOD is het materiaal van grote historische betekenis, omdat het een beeld schetst van ons land zoals we dat niet kennen: Nederland als vakantieland voor Duitse militairen.
14 De jongens uit Bedford (nl) [Edit]Radio en TV reportages

Op 6 juni 1944 stierven 19 jongens uit hetzelfde Amerikaanse dorp tijdens de geallieerde landing op Omaha Beach, Normandië. De weinige jongens die de invasie overleefden zagen hun vrienden sterven op het strand. Bedford bleef gebroken achter. Netwerk bezocht het dorpje zestig jaar later.

15 De Olieman (deel 1) (nl) [Edit]Radio en TV reportages
Biografie over Walraven van Hall, alias De Olieman. Een geheimzinnige persoonlijkheid, die door zijn charisma en overtuigingskracht het verbrokkelde verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog op één lijn wist te brengen.
16 De Olieman (deel 2) (nl) [Edit]Radio en TV reportages
Hij is het smeersel in de raderen van de illegaliteit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoe kwam hij aan het benodigde geld voor de financiering van het verzet?
17 De telefonist van Hitler (nl) [Edit]Radio en TV reportages
Een portret van Hitlers telefonist Rochus Misch. De nu 86-jarige Duitser maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van de persoonlijke staf van Adolf Hitler. Misch was vijf jaar lang verantwoordelijk voor alle telefoonverbindingen van de Führer.
18 De Velser affaire (nl) [Edit]Radio en TV reportages

In Netwerk aandacht voor de zogeheten 'Velser affaire', de kwestie rond verzet en collaboratie in het politiekorps tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in Velsen en IJmuiden. Nog steeds zijn veel vragen onbeantwoord. Werden communisten uit het verzet doelbewust verraden of was er sprake van knullige incidenten door foute politieagenten?

19 Dienstweigeraars willen eerherstel (nl) [Edit]Radio en TV reportages
Nu minister Bot de onafhankelijkheid van Indonesië vanaf 17 augustus 1945 heeft erkend vraagt een groep dienstweigeraars eerherstel. Toen zij tijdens de politionele acties weigerden te vechten in Nederlands-Indië werden zij door de overheid keihard aangepakt. Velen zijn indertijd ondergedoken of hebben een jarenlange gevangenisstraf
20 Drama van het Poolse verzet (nl) [Edit]Radio en TV reportages
Radio 1 documentaire over het Poolse verzet in Warschau.
Vorige 10 Volgende 10